img320448A legfrissebb, hogy Olaszország harmadik legnagyobb bankja, a Banco Popolare lépett  ki a magyar pénzpiacról. Végre. Nekünk ez csak jó hir kell, hogy legyen.  Végülis a kormányfő, alapos pénzügyi és gazdaságpolitika elemzések után úgy vélte, hogy hazánk siralmas helyzetének egyik oka a nem magyar tulajdonú pénzintézetek túl nagy arányú jelenléte lehet. Az olaszok pedig, lévén jószivű népség, úgy gondolták, leveszik a súlyt Magyarországról, lehetőséget adva ezáltal a rohamos fejlődésre, egy igazi Magyar Közösségi Bank közreműködésével. Más kérdés, hogy a Reuters jelentése szerint az Intesa San Paolo (a CIB Bank anyavállalata), Olaszország legnagyobb lakossági bankja is a kivonulást fontolgatja, a bankszektor “rémálmának” titulálva hazánkat.

Ezekben a bizonytalan időkben mindazonáltal Magyarország akár az új Liechtensteinné is válhatna. Néhány új törvény (természetesen az EU alapszabályzatától enyhén eltérőek, de ők már jóval rosszabbhoz szoktak tőlünk….,  ), mint annak biztosìtása, hogy a letétbe helyezett pénzekhez garantáltan senki sem férhet hozzá,   nem névre szóló bankszámla nyitásának lehetősége, esetleg rendkìvül kedvező adózási feltételek mellett anonim cégek létrehozásának lehetősége, hát Magyarország 1 éven belül virágzásnak indulna, aztán Felcsúton nem csak focipálya, de Ferrari kereskedés is nyìlhatna (bár akkor már gondolom, megszületne az első ìzig-vérig magyar luxusautó is...)... Végülis az európai nagytőkések kétségbeesetten kutatnak a pénzüknek biztonságot adó helyek után, ráadásul ezt nálunk, Európa szìvében is megtalálhatnák. A legnagyobb akadály, vagyis a törvényhozatal nehézsége nálunk végülis nem áll fenn, amit a kormányfő elhatároz, az úgy is lesz, nincs gond az ellenzék meggyőzésével vagy esetlegesen ellenkező álláspontjával. Csak akarat kérdése innentől az egész.  

A legelső lépés persze a szélsőjobb radikális visszaszorìtása lenne (mondjuk úgy, “befektetésbarát környezet megteremtése”), hogy ne kelljen lépten nyomon a Führert éltető és horogkereszttel a mellükön duhajkodó ifjakba botlani az utcákon, de főleg nem a Parlamentben. Talán ennek garantálása tűnhet kivitelezhetetlennek.

Azért az új Ciprussá nem válhatnánk. Nálunk túl hideg van.

A bejegyzés trackback címe:

https://politika.blog.hu/api/trackback/id/tr835194006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AdWo 2013.04.04. 00:46:46

Az EU nem tudom mit szolna... Ki nem dobna minket, mert ugy csak meg vonzobba valna az orszag a penzembereknek.

Gerilgfx 2013.10.26. 18:51:23

ez a tinglitangli ,,szabadságharcolunk az eu ellen, de azért aki túl agresszívan kritizálja, az 2 éves börtönbüntetést kaphat a btk szerint'' jellegű kétszínű, agyatlan, orbánista faszverés tragikus, visszafordíthatatlan tragédiát fog okozni a magyar gazdaságnak, a lakosságnak, és a demokratikus értékeknek.
süti beállítások módosítása