Hogy pontosan mi is Angela Merkel sikerének titka, sokan próbálták már elemezni több-kevesebb sikerrel. A németek mindenesetre imádják, a nagy többség legalábbis, ezt is bizonyítja az elmúlt választásokon elért elsöprő sikere. 

A gazdasági válság elmélyülése egész Európában egy másfajta, a múltbelitől különböző világnézetű vezetők népszerűségét hozta. Az általános elszegényedés nemcsak haragossá, hanem különösen érzékennyé tette az európaiakat  a saját zsebüket tömő országvezetőkkel és politikusokkal szemben. A változások még az egyházat is elérték, a stílusváltás itt is megtörtént, a részletekbe nem megyünk bele. 

Angela Merkelt a németek csak Die Mutti (A Mami) - ként emlegetik. Angela Merkel a németekért él, létezik, dolgozik. Angela Merkel, ha már nyaral, úgy nyaral, mint a nép: az olasz tengerparton hotelt foglal (max. 4 csillag) és férjével elvegyül a Capri-i falucska turistaseregében. Angela Merkel kis trattoriában vacsorázik és korán fekszik. Keveset alszik, mert a vakáció alatt is azon ügyködik, hogy a német nép javára tegyen. 

De miért is tart az Egyesült Államok annyira ettől a hölgytől, hogy 2002 óta lehallgatják a beszélgetéseit? Kevesen tudják, hogy Angela Merkel Hamburgban született, viszont az NDK területén nevelkedett, ahol édesapja lelkipásztori állást kapott. A családnak kivételes sors jutott, szabadon átjárásuk volt a két Németország között, ezenfelül pedig két autóval is rendelkeztek. Az ilyen és ehhez hasonló kiváltságok miatt sokan úgy tartják, Angela Merkel édesapjának felső szocialista körökben voltak fontos kapcsolatai (a helyzet fonákja, hogy a papa a gimnázium évei alatt a Hitlejugendet is megjárta). 

A kis Angela mindenesetre szocialista neveltetést kapott, amely a későbbiekben - mostanra főleg - nagy segítségére volt/van az Oroszországgal történő kapcsolattartásban. Már elődje, Gerhard Schröder jó kapcsolata Vlagyimir Putyin-nal is felkeltette az amerikaiak gyanakvását, az a tény pedig hogy Schröder a választások elveszítése után a Gazprom elnökségében kapott helyet, csak olaj volt a tűzre. 

A "kis" Angela sem hajtott aztán fejet az amerikai álom előtt. Az Egyesült Államok számára kiszámíthatatlan, ismeretlen, poroszos  gondolkodásmódú Mutti a kezdetektől fogva veszélyes elem volt egy még veszélyesebb világhatalom élén. 

merkel obama.PNGAz egyik elhíresült Merkel - Obama kézfogás, ahol a német kancellár lefelé fordított kezét nyújtja Obama felé, így fejezvén ki fölényét 

Angela Merkel vezetése alatt Németorszég a válság ellenére is menetel. Nehézkesen, de menetel. A 90-es évek végén beindított a nukleáris energia elhagyására vonatkozó törvény hatására például Németország mára az egyetlen, ahol az összes felhasznált energia több, mint 50%-a megújuló energiaforrásból származik. 

Kíváncsian várjuk a lehallgatási botrány következményeit, a Mutti-t mindenesetre nem úgy ismerjük, mint aki hagyja magát "hülyére venni". 

A bejegyzés trackback címe:

https://politika.blog.hu/api/trackback/id/tr315603623

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.29. 14:14:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gera 2013.10.29. 09:19:13

Németország villamosenergia termelésének kb 25 százaléka származik megújuló forrásból. Ha a teljes (nemcsak villamos) energiafelhasználást nézzük, valahol tíz százalék körül lehet.

Egyébként meg az amerikai titkosszolgálatok nyilván megpróbálnak lehallgatni minden fontosabb állami vezetőt a világon, ehhez nem szükséges, hogy veszélyesnek tartsák az illetőt. Erről szól a titkosszolgálatok működése, az információgyűjtésről. Egyébként mindenhol, nemcsak az amcsiknál, csak nekik kicsit szélesebbek a lehetőségeik.

is 2013.10.29. 09:22:27

@Gera: igen, nekem is a villamosenergián akadt meg a szemem :) de akkor nem ismétlem meg, amit írtál.

@poszt: Miért halgatták le? _Biztonsági_okokból_. Szó szerint.

Bellagio 2013.10.29. 09:36:54

Sok kepmutato orszag.
Mintha nem mindenki ezt csinalna.

♔bаtyu♔ 2013.10.29. 09:38:19

Jót is röhögtem azon, amikor talán az USA Forbes magazinja szerint a legbefolyásosabb politikus Angela Merkel.

Egy báb, az USA és Izrael bábja.

vajdasagi 2013.10.29. 09:42:51

@♔bаtyu♔: Itt is (mint majdnem mindenhol) teljes mértékben eltér a véleményünk. Angela Merkel a legbefolyásosabb európai politikus. A gazdaságilag egyre sikeresebb és befolyásosabb Németország sikeres vezetője. És az EU-t is úgy tűnik, jó irányba taszigálja, ámde ez nem egy könnyű ügy :-)

Aki ebben Izraelt lát, az nekem betegnek tűnik.

vittore 2013.10.29. 09:47:20

@♔bаtyu♔: Lehet, hogy báb, de a legkevesebb szálon mozgatott a többiekhez viszonyítva.
A cikktől pedig sokkal többet vártam. Általános, rövid és semmitmondó lett.

Hipok Rita 2013.10.29. 09:49:46

Amerikának nincsenek barátai, csak érdekei.

driopios 2013.10.29. 09:58:05

Jó jó, de az hogy lehet, hogy Orbán Viktort meg se figyelte senki?? Hát Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni!?

Bellagio 2013.10.29. 10:00:18

@Hipok Rita:

Oh, mert az osszes tobbi orszag kebelbaratsagban van egymassal.

Szallj le a foldre, a vilag minden orszaga a sajat erdekeit nezi.

LupaW 2013.10.29. 10:07:25

@vittore: Az azért nem annyira semmitmondó, hogy rávilágít Merkel "orosz kapcsolataira". Ráadásul nem egyes országokról beszélünk sosem, hanem "tengelyekről", mondjuk orosz-arab együttműködésekről. Akikkel pl. az USA látszólag háborúzik, nem látszólag csak kontrollálni akarja őket. Pl. Merkel miért kardoskodott a szíriai megszállás ellen? És még anno miért állt ki az iraki megszállás mellett? Anno, eh.....

vittore 2013.10.29. 10:16:40

@LupaW: Hát akkor legyen neked ez a tényfeltáró újságírás csúcsa. A feltett kérdéseid egyébként hogy jönnek a hozzászólásomhoz?

LupaW 2013.10.29. 10:19:16

@vittore: azt aláhúzandó, hogy nem Németországról van csupán szó.

northern lights 2013.10.29. 10:36:56

Ez mind ok, csak épp közvetlen válasz nincs, miért hallgatták, hallgatják le. Az EU-n belül a britek is szívesen teszik a G-s találkozókon a találkozó résztvevőivel...

Lehallgatnak mert megtehetik, különösen ha sok a közös az érdekeltség.

vitalis06 2013.10.29. 10:42:13

A postban Merkellel kapcsolatban egy konkrét dolgot említettél, az elektromos ellátást és az sem igaz.
Egyrészt jóval kevesebb százalék, másrészt ez nem Merkelen múlott, ő (fizikusként) igyekezett az atomerőművek működését addig elhúzni amíg lehet, sőt, ha rajta műlik még épített volna. A fukusima utáni pánik tett be neki, akkor politikusként nem tehetett mást, mint belement a leszerelésekbe.
És a német zöldáram a legdrágábbb európában, drága a fogyasztóknak is és még hatalmas állami támogatás is van rajta. Jelen pillanatban és a közeljövőben biztos ráfizetés.

J.László 2013.10.29. 10:56:01

Die eiserne Mutti (vas-anyu: a "vaslady" után). Így is hívják otthon Merkelt.

J.László 2013.10.29. 10:59:22

Az amcsik a kormányzati negyed közepén (Pariser Platz) lévő követségükben berendeztek egy telefonlehallgató központot. Onnan hallgatják le a német politikusok mobiltelefon beszélgetéseit. Nem csak Merkelét.
www.spiegel.de/politik/deutschland/handy-der-kanzlerin-die-wichtigsten-fakten-der-abhoeraffaere-a-930411.html

Szelid sunmalac 2013.10.29. 12:26:24

@♔bаtyu♔: Bab? Merkel? Batyu baratom, megis kinek a babja? Ha valaki, hat a kis szunyogfasznyi semmi sullyal nem biro orszagok nevetseges politikusai a babok. Mint pl. Magyarorszag.
Erre varrj gombot!

Szelid sunmalac 2013.10.29. 12:31:09

@vitalis06: Es az emberek hajlandoak erte magasabb arat fizetni, mert ennyit meger nekik a kornyezetvedelem, raadasul valoszinusitheto, hogy a jovoben ez sokkal kifizetodobb lesz.

mim 2013.10.29. 13:33:45

Nem biztonsági okokból hallgatták - vagy még mindig hallgatják - le. Ugyanis az EU militárisan a belátható közeljövőben nem kerül katonai konfliktusba az amcsikkal.
Szerintem a Merkelnél összefutó gazdasági döntések folyamatait és politikai hálózatát tartják figyelemmel.
Ami szimpla kémkedés.

Miért derült ki? Szerintem 2 okból. Az NSA botrányok önmagában elegendő a biztonsági intézkedések auditálására, de a másik oknak az EU erősődő keleti irányú nyitási kényszer miatti megjósolható megnövekedő számú kémkedési akciók kivédése is lehet cél.

Várhatóan diplomáciai szinten a fiók aljára fog kerülni a téma, viszont a háttérben komoly összegeket fognak az EU-ban elkülöníteni kémelhárítási célokra.. legalábbis IT vonalon.
Sajnos az EU kifejezetten könnyen támadható titkosszolgálati úton a hiányzó közös kémelhárítási irodák miatt.

Ianas 2013.10.29. 13:50:28

@♔bаtyu♔: Egy jó kis zsidózás is úgy kellett ide, mint egy falat kenyér. Csuhajja.

Reggie 2013.10.29. 13:54:08

@♔bаtyu♔: Na es ha ket bab kozul valasztani lehetne akkor te melyiket valasztanad: Angela Merkel vagy Orban Viktor.
Az egy dolog, hogy (szerinted) bab, de ez nem indok arra, hogy balfasz legyen(mint a magyar politikusok).

xclusiv 2013.10.29. 18:46:24

@Szelid sunmalac: "Es az emberek hajlandoak erte magasabb arat fizetni, mert ennyit meger nekik a kornyezetvedelem"

Bullshit.
A Fukushima miatti para miatt a hangos kisebbség elkezdett hisztizni, aztán erre rárepült a politika, és ezért lett atomstop. Egyszerűen politikai szempontból vállalhatatlan volt elmondani a valóságot az atomenergiáról.
Az pedig hogy az embereknek ennyit megér, hát hogy is mondjam. Ennyi erővel azt is ki lehet jelenteni, hogy a magyar embereknek megéri a beleborított százmilliárdokat a magyarfoci támogatása, mert a kormány abba számolatlanul önti a pénzt. És nyilván a magyar embereknek nem éri meg az oktatásba fektetni, ugye...

"raadasul valoszinusitheto, hogy a jovoben ez sokkal kifizetodobb lesz."

Ahha, és ez miben befolyásolja a _jelenlegi_ beruházásokat? Na ugye semmiben. Ha holnap megjelenne egy tényleg versenyképes megújuló technológia, az eddig elkövetett beruházások még így is évtizedekig fogják vinni a pénzt.
süti beállítások módosítása