Angela Merkel a harmadik Németország történelmében, akinek sorozatban harmadszorra sikerül kancellárrá választatnia magát. Az abszolút többség eléréséhez is kevés hiányzott, 311 szavazókörben győzedelmeskedett a kereszténydemokrata koalíció a szükséges 316 helyett.  A Spiegel Németországot immár „Merkel-országnak” titulálta, a konzervatív Bild pedig Merkel győzelmét nem egy egyszerű győzelemnek, hanem a baloldal „diadalának” nevezte.

Ezt nem is kell nagyon kétségbe vonnunk annak tudatában, hogy 20 év óta először fordul elő, hogy a kereszténydemokraták 40%-on felüli eredményt érjenek el (41,5% a tegnap lezárul választásokon).

A szavazatok 4,7%-át begyűjtve nem érte el az alsóházba kerüléshez szükséges határt az alig 1 éve született euróellenes AFP (Alternative für Deutschland) sem, a nagykoalíciót eddig sem favorizáló szociáldemokraták pedig keserű szájízzel vették az elért csupán 23%-ot.   

Érdekesség, hogy Merkel maradt az egyetlen az európai nagyhatalmak között, aki az euró válságát követően nemcsak pozíciójában tudott maradni, de jóval meg is erősödött (2008-ban a Merkel által képviselt koalíció 33,8%-ot hozott).

Merkel természetesen a diadal után köszönetet mondott a választóinak a bizalomért és ígéretét adta, hogy az elkövetkezendő 4 évben is mindent megtesz majd azért, hogy Németországot naggyá tegye.  Kár, hogy ezt Európában sokan elfelejtik. Mármint, hogy Merkel célja, hogy Németországot naggyá tegye. 

GERMANY ELECTIONS AFTERMATH

A bejegyzés trackback címe:

https://politika.blog.hu/api/trackback/id/tr135529592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.23. 12:56:08

"Az abszolút többség eléréséhez is kevés hiányzott, 311 szavazókörben győzedelmeskedett a kereszténydemokrata koalíció a szükséges 316 helyett."

Ez tévedés. Németországban összesen 299 szavazókör, pontosabban választókerület van. Azaz Merkel nem nyerhetett 311-et. Valójában 235-öt nyert.

Tigers 2013.09.23. 15:56:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a szavazókörzetek száma 598. Ha pedig további kétségek merülnének fel, további információk a német választási rendszerről pedig itt en.wikipedia.org/wiki/Electoral_system_of_Germany

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.23. 16:22:30

@Tigers:

A linked is engem erősít meg... olvasd el... idézek: "there are 299 constituencies at the moment".

kisQtya 2013.10.26. 16:06:09

Tudjuk, hogy Merkel célja az, hogy az EU intézményrendszerével Németországot naggyá tegye. Vannak ám, akik ezt nem tudják feledni. Azokat narancsdroidhülyefideszesagymosottzobiorbándiktátorseggnyalónak hívják.
süti beállítások módosítása